Nytt regionalt serviceprogram 2014 – 2020

Länsstyrelsen har fastställt ett nytt, omarbetat Regionalt serviceprogram 2014 – 2020. Det har skett stora förändringar sedan det förra programmet togs fram 2014 både avseende nya stöd och marknadsförutsättningar.

Den 1 januari 2019 flyttas ansvaret för det Regionala serviceprogrammet samt vissa stöd från Länsstyrelsen till Region Värmland. Andra stöd hanteras fortsatt av Länsstyrelsen. Länsstyrelsen lämnar nu över ett uppdaterat serviceprogram som är anpassat till nya förutsättningar.

Kommersiell service i form av dagligvarubutiker, drivmedelsstationer och ombudsverksamhet är mycket viktigt när vardagen ska fungera för både boende, företag och turister i våra olika bygder. De som driver dessa verksamheter gör en stor insats för sin bygds utveckling och attraktivitet.

Det regionala serviceprogrammet talar om hur det offentliga kan stödja dessa verksamheter. Programmet tar också upp vilka mål och möjligheter som finns att stärka servicen där den är svag. En avgörande faktor är samverkan. Företag, föreningar, kommuner, regionala och nationella myndigheter behöver alla bidra för att målen ska nås och möjligheterna utnyttjas. Det Regionala serviceprogrammet talar om hur vi kan samverka, vem som gör vad och vad vi ska prioritera i Värmland.

En framgångsfaktor i andra delar av Sverige är kommunala serviceplaner, att kommunerna arbetar aktivt med serviceplanering. Detta införs nu även i Värmland. En inventering av vilken service som finns, eller saknas, på respektive serviceort kan vara startskottet för ett lokalt initiativ. De regionala myndigheterna kan bidra med stöd för både rådgivning, investeringar, drift och utvecklingsprojekt.

Det regionala serviceprogrammet har tagits fram i samverkan med kommuner, företag och föreningar som bidragit på olika sätt för att driva utvecklingsarbetet framåt. Ämnet engagerar många. Genomförandet av det regionala serviceprogrammet kräver insatser från både privata, ideella och offentliga aktörer, i bred samverkan.

Regionalt serviceprogram 2014-2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: